VILLA VL – DK | NAZARETH
HOME SWEET HOME – EDITIE 111 (LENTE 2021)
DYNAMISCHE GRIJZE MONOLIET
Weinig mensen in België kunnen zeggen dat ze wonen aan het water.
Alleen al daarom is deze woning in Nazareth, ontworpen door architect Mathieu Verhoeven, speciaal.
Je kijkt er uit over een groot meer dat overvloeit in landbouwgebied.
Een unieke locatie dus, die de jonge architect op prachtige wijze opnam in zijn ontwerp. Verhoeven staat bekend voor zijn strakke maar warme architectuur die maximaal inspeelt op de omgeving.
Telkens weer speelt hij met de principes van geborgenheid en transparantie om die zorgvuldig in harmonie te brengen. Ook hier is dat het geval.
De woning oogt als een massief gesloten volume dat bestaat uit twee rechthoeken bovenop elkaar. Het bovenste blok springt terug ten opzichte van de plint, waardoor het gebouw meer dynamiek krijgt.
Luifels en lamellen
Belangrijk daarbij was de EPDM in te werken in de muren en onder de ramen, om zo een waterdichte barrière te creëren tegen mogelijke slagregen. Op die manier vermijden we dat het gevelmetselwerk water zou opnemen en wordt vocht rechtstreeks naar buiten afgevoerd. We hebben bovendien gekozen voor EPDM van Firestone, omdat die uiterst glad is en algenvorming tegengaat. Het interessante daaraan is dat het regenwater dat gerecupereerd wordt voor bijvoorbeeld de wasmachine en het toilet gegarandeerd proper is. Wat trouwens ook interessant is, is dat de afvoerbuizen in de muren zijn verwerkt. Ze zijn geplaatst in de ruwbouwfase en zitten tussen de snelbouwstenen en het buitenspouwblad, zodat je ze niet ziet en de strakke architectuur nog beter tot haar recht komt.
Ter hoogte van alle ramen zijn luifels voorzien als bescherming tegen oververhitting.
Bovendien zijn bepaalde raamopeningen deels verhuld door aluminium lamellen. “De lamellenstructuur is een esthetische manier om draaikiepramen weg te werken”, legt Mathieu Verhoeven uit. “Ik houd er niet van ramen op te delen. Nu heeft elke gevel optisch één grote raampartij die verschillende kamers verbindt. Eigenlijk is het idee gegroeid uit privacyoverwegingen. Aan de inkom is redelijk veel glas voorzien. Om de directe inkijk te verminderen en toch genoeg licht binnen te trekken, is er daarom geopteerd voor gelamelleerd aluminium: je hebt enige inkijk zonder dat je effectief kunt binnenkijken.”
Centraal volume organiseert gelijkvloers
Het perceel geniet namelijk van een unieke ligging, met zicht op een groot meer. De relatie tussen het gebouw, het water en de weilanden errond stond centraal in het ontwerp. Zitruimte, salon en eetkamer zijn daar maximaal op georiënteerd. Elke ruimte heeft ook een eigen terras: één achteraan, één aan de zijkant aan een smal wandelpad langs het perceel.”
Een ander ankerpunt is een reusachtige vide die zich bevindt ter hoogte van de eetplaats. Er ontstaat een dubbelhoge ruimte die baadt in het daglicht. Bovendien voorziet ze ook de overloop op de eerst verdieping van extra licht. “Een keuken en salon hebben een zekere gezelligheid nodig, maar een eetruimte mag enige grandeur hebben”, aldus Verhoeven. “De vide beklemtoont nogmaals de grote openheid van de woning en zorgt voor een aangenaam en apart gevoel als je samen bent om te eten.” Aansluitend op de eetplaats is er een extra zone voorzien die flexibel kan ingevuld worden. “Ik voorzie een woning graag van een meegroeiruimte. Dat is een zone die mee kan evolueren met de noden van de gebruiker. Hier is de ruimte momenteel ingevuld als speelhoek voor de kinderen. Maar de bedoeling is dat er op termijn een bureau komt en nog later zelfs een gelijkvloerse slaapkamer, zodat het huis is aangepast aan het principe van levenslang wonen.”
Masterbedroom geënt op het meer
terug naar overzicht