Een geslaagd huwelijk van gestapelde functies.
HOME SWEET HOME – EDITIE JANUARI 2022
Home Sweet Home
op bezoek bij Mathieu Verhoeven
Moeten twee aparte functies altijd gescheiden gebouwd worden?
Het antwoord op die vraag is overduidelijk neen. Zeker als we dit mooie staaltje van gestapelde functies zien. Architect Mathieu Verhoeven was op zoek naar een nieuw kantoor toen hij mogelijkheden zag met een oude bungalow die te koop stond iets verderop bij hem in de straat. In zijn gekende villa-architectuur koppelt hij moeiteloos een woonfunctie op het gelijkvloers met zijn nieuwe kantoor op de verdieping. Een win-win voor iedereen.
Vooral de uitstekende ligging van de bungalow en de groei van zijn bureau, deed hem afstand nemen van zijn oorspronkelijke kantoor in hartje Wetteren waar alles in één en dezelfde ruimte diende te gebeuren. “Niet evident als er enerzijds een vergadering is én anderen in stilte willen ontwerpen. Het nieuwe kantoor moest dus zeker een werkplek voor vier, een aparte vergaderruimte en een flexplek voor mij hebben. En ik wou geen typisch kantoor maar een dat eerder bij mijn villa- architectuur aansloot. Ik wou de look en feel van een hedendaagse villa, zowel naar architectuur als naar interieur toe.”
Conceptmatig diende Mathieu een antwoord te formuleren op de vraag of hij het kantoor op het gelijkvloers of de verdieping zou voorzien.
Niemand die hier passeert, vermoedt dat dit zowel woning als kantoor is.
Het geheel oogt speels en warm, ondanks de strakke architectuur. Dat bereikte Mathieu door de geslaagde combinatie van hout en crepi, zij het dan in een aparte afwerking. “Ik heb niets tegen traditioneel metselwerk, maar gevel- bepleistering is voor mij, zeker op het vlak van energie en EPB, een eenvoudiger en performanter systeem. Maar ik wou absoluut geen gladde, witte blok. Vandaar de keuze voor een warmere kleur en een speciale borsteltechniek. Het spanningsveld tussen strakke architectuur en warme materialiteit vind ik interessant. De kleur zelf is uiteindelijk bepaald op basis van de Travertin natuursteen die overal in het interieur van het kantoor terugkomt.”
Er werd gekozen voor een gevelisolatiesysteem van Sto, StoTherm Classic met een geborstelde sierpleister afwerking.
De sierpleister gevelafwerking is gebaseerd op onze Sto Signature collectie. De combinatie van artisanale technieken, materialen en kleuren bieden eindeloze mogelijkheden voor een luxueuze gevelafwerking. Onze trouwe partner Crepico zorgde voor de vakkundige uitvoering van deze inspirerende gevelafwerking. “Helemaal nieuw is deze afwerking niet. We hebben met deze techniek al projecten gerealiseerd en stelden die ook al voor op de BIS-beurs. Maar het is wel de eerste keer dat we het op die schaal en deze manier hebben toegepast. Wij werken heel nauw samen met Mathieu en hij staat gekend als iemand die graag met nieuwe technieken experimenteert. Met dergelijke aanpak wijkt hij soms af van de geijkte paden, maar het levert wel tal van innovaties en uitdagende projecten op die veel mensen inspireren. De kleur hebben we gebaseerd op een project dat hij mooi vond en die hebben we laten namaken. Er is gewerkt met een zandkorrel van 0,3 mm die op één tot anderhalve mm dikte wordt gezet en nadien wordt ingeborsteld. Belangrijk bij deze afwerking is dat de ondergrond heel vlak staat. De pleister zelf is initieel gemaakt om muren te kaleien maar is wel op basis van siliconenhars en niet op basis van water en cement zoals er vroeger werd gekaleid. Daardoor is die kleurvast, waterdicht, damp-open en structuur vast op lange termijn. Bij deze try-out was het inderdaad de bedoeling om een speciale borsteltechniek te hanteren om het gewenste effect te bereiken. Je kan ook verticaal of horizontaal inborstelen zoals je bij kaleien doet, maar hier was het een meer wildere techniek waarbij we per vierkante meter toch in een twintigtal verschillende richtingen borstelden. Dat is zeker arbeidsintensiever, maar het resultaat mag er zijn. Het is een prachtig project met een warme uitstraling. Heel wat klanten van ons zijn al gaan kijken en we krijgen steeds meer bestellingen voor deze afwerking.” aldus Nico, zaakvoerder van Crepico.
De opvallende vergaderruimte bevindt zich als het ware in een serre
In eerste fase wordt de stalen constructie geplaatst, waarna het glas wordt ingezet om tot slot alles on site te mastikeren. Het is een arbeidsintensief proces dat vakmanschap vergt.”Bij dergelijk maatwerk is het correct opmeten essentieel. Daar start Fraam altijd mee, waarna ze alles technisch uittekenen en ter goedkeuring aan de klant of architect bezorgen. Het concept van deze ruimte is heel geslaagd omdat het de architect toelaat zich voor een persoonlijk gesprek met een klant af te zonderen terwijl niemand het gevoel heeft opgesloten te zitten. Je blijft immers in contact met de andere ruimtes. Door de stalen constructie in een witte RAL 9010 lakkleur te voorzien, onderscheidt het zich ten opzichte van het zwarte geheel. Anderzijds gaan wit en zwart goed samen, wat tot uiting komt bij de combinatie met het donkere spanplafond.
Stalen kaderdeur met gehard kathedraalglas
Onze kantoor visualiseert voor de klant hoe zijn droomwoning er kan uitzien.
Sto ı Z.5 Mollem 43 ı 1730 Asse ı 02 453 01 10 ı www.sto.be
Crepico bv ı Massemsesteenweg 300 ı 9230 Wetteren ı 09 367 68 78 ı www.crepico.be
Fraam ı Rechtstraat 436 A ı 9160 Lokeren ı 09 373 98 36 ı www.fraam.be
Tuinen Frederiek Snaet ı Molenstraat 52C ı 9860 Balegem-Oosterzele ı 09 362 80 62 ı www.tuinensnaet.be
terug naar overzicht